Usu prioriteedid 4. PÄEV – LIHTSUSELE KESKENDUNUD ELU VABADUS

Avaldatud 13.1.2024

"Kui te aga paastute, siis ärge olge kurvanäolised nagu silmakirjatsejad, sest nemad teevad oma palge näotuks, et näidata inimestele oma paastumist. Tõesti, ma ütlen teile, neil on oma palk käes! Aga sina, kui sa oled paastumas, siis võia oma pead ja pese oma nägu, et su paastumine ei oleks näha inimestele, vaid su Isale, kes on varjatud, ja sinu Isa, kes näeb varjatutki, tasub sulle!". (Mt 6:16-18) 

Paastumine teeb ruumi

Üks võimalus luua ruumi, et elada Jumalale keskendunud elu, on paastumine. Paastumine tähendab meie mõistuse ja elu korrastamist, tehes teadlikult ruumi Püha Vaimu tööle meie sees ning keskendumist Jumalale ja Tema Sõnale. Piiblis mainitakse paastumist sageli koos palvetamisega. Jeesus paastus enne oma avaliku teenimise algust (Mt 4:2; Lk 4:2). Apostlid paastusid ja palvetasid, et saada juhatust Jumalalt (Apostlite teod 13:2, 3), ning Vanas Testamendis paastusid usklikud mehed ja naised sagedasti (1. Kuningate 21:9, 12; 2. Ajaraamat 20:3; Esra 8:21; Ester 4:3, 16; Jesaja 4:3, 16; Jesaja 58:6; Jeremija 36:9; Taanieli 9:3; Joel 2:12; Johannese 3:5 jne).

Erinevalt paastumisest füüsilise vormi heaks ei tähenda piibellik paastumine konkreetse dieedi järgimist, mis on mõeldud kaalulangetamiseks ja enesetunde parandamiseks. Selle asemel on see teadlik otsus hoiduda teatud aja jooksul toidust ja häirivatest tegevustest, et palvetada ja suhelda Jumalaga. Loobudes ajutiselt harjumuspärasest, saavutame uue vaimse vabaduse. Paastu ja palve ajal muutub igapäevaelu fookus. See liigub meie enda vajaduste rahuldamiselt ja enda tegudelt Jumala alandliku kuulamise suunas. Piibellik paast väljendab meie soovi suurendada oma sõltuvust Jumalast ja pöörata tähelepanu olulistele vaimulikele asjadele. See hõlmab enamat kui söömisest loobumist; tegelikult esitab see väljakutse meie elu igale valdkonnale. Paastudes tunnistame, et tahame teha ruumi Jumalale, vähendades igasuguseid segavaid asjaolusid, mis üritavad võita meie tähelepanu ja suunata soove. Sellega me näitame, et otsime ja hindame Jumala kohalolekut oma elus rohkem kui midagi muud.

Erapooletuks jäämine ja kaasamine

Kuidas saame elada seda lihtsat elu, kus me õpime keskenduma tõeliselt olulisele? Nii nagu peame jälgima, mida me sööme, peame olema tähelepanelikud, mida oma silmade ette seame ja mis meie kõrvade kaudu siseneb. See, mida me kuuleme, mõjutab meie mõtteid sama palju kui see, mida me näeme. Milline muusika, raamatud, taskuhäälingud või veebilehed tekitavad ebaterveid mõtteid või hõivavad teie väärtuslikku aega? Lisaks teatud asjadest hoidumisele peate võib-olla teadlikult lisama uusi harjumusi, mis aitavad teil arendada tervislikke ja tervendavaid mõtteid.

Lihtne elu ja mõistus, mis pole ära kurnatud, ei tulene sellest, mida maailm käsib meil taga ajada. Rahulolev süda tuleb Jumala usaldamisest. Kui õpime keskenduma Temale – mitte sellele, mida teised teevad – ja harjutame lahtilaskmist asjadest, mis meid segavad, avastame lihtsama elu,  puhkuse ja rahu oma Looja ja Lunastajaga.

Palvetagem üheskoos.

Palveaeg (30–45 minutit)

Jumala Sõnaga palvetamine – Matteuse 6:16–18

"Kui te aga paastute, siis ärge olge kurvanäolised nagu silmakirjatsejad, sest nemad teevad oma palge näotuks, et näidata inimestele oma paastumist. Tõesti, ma ütlen teile, neil on oma palk käes! Aga sina, kui sa oled paastumas, siis võia oma pead ja pese oma nägu, et su paastumine ei oleks näha inimestele, vaid su Isale, kes on varjatud, ja sinu Isa, kes näeb varjatutki, tasub sulle!"

"Kui te aga paastute …"

Meie armastav Taevane Isa, tänan Sind, et annad meile kõik, mida me tegelikult vajame. Asjadega liialdades ja ülekülluses unustame sageli, et liiga palju midagi ei ole kunagi hea. Issand, paastumine ei ole loomulik ja seepärast palume Sinu jõudu, et me otsustaksime hoiduda järeleandmistest ja hoiduda kõigest kahjulikust, olgu selleks siis toit, muusika, filmid, ostud või midagi mud. Näita meile ka, kuidas me saame olla tahtlikumad, et asendada see, mis ei ole kasulik, sellega, mis on kasulik. Aita meil valida terviklik, tervislik eluviis. Aamen.

"… nagu silmakirjatsejad ..."

Oh Jumal, me soovime südame ümberkujundamist. Anna meile andeks meie silmakirjalikkus, kui me ütleme, õpetame või jutlustame üht, kuid elame teistmoodi. Me tahame teha kõike, mida me Sinu heaks teeme, südamest, mis on Sulle üle antud, südamest, mida motiveerib armastus, südamest, mis on uuendatud Sinu halastuse ja armu läbi ning Püha Vaimu pidevas kohalolekus. Väljendagu meie paastumine ja kõik meie vaimulikud ja igapäevased tegevused Sinu püha kohalolu meie südames. Aamen.

Veel palvesoovitusi

Tänu ja kiitus: Tänage konkreetsete õnnistuste eest ja kiitke Jumalat Tema headuse eest.

Tunnistus: Võtke paar minutit aega isiklikuks ülestunnistamiseks ja tänage Jumalat Tema andestuse eest.

Juhtimine: Paluge Jumalalt tarkust käesolevate väljakutsete jaoks ja otsuste tegemiseks.

Kogudus: Palvetage piirkondlike ja ülemaailmse koguduse vajaduste eest (vt eraldi palvesoovide lehte).

Kohalikud palved: Palvetage oma koguduse liikmete, perekonna ja naabrite praeguste vajaduste eest.

Kuulamine ja vastus: Võtke aega, et kuulata Jumala häält ja vastata sellele ülistuse või lauluga.

Jaga Facebookis
Lingid
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat