Neljas poistelaager oli osalejate arvult suurim

Avaldatud 26.8.2011, autor Allan Randlepp

10.-14. augustil toimus Rõuges Aedla talus neljas poistelaager, mille motoks oli "Oled sa kindel, et suudad põgeneda". Laager läks  ajalukku sellega, et ületas eelnevaid nii osalejate arvu kui ka allasadanud vihma osas.

Eelnevate laagritega võrreldes oli sel aastal muudatusi mitmeid. Seni neljapäevane laager oli seekord viiepäevane, pakkudes rohkem võimalusi suhtlemiseks ja osaduseks. Esimest korda katsetasime laagris muusikaga, mis lõi laupäeval mõnusa õhkkonna. Kuna esimene arglik katse muusikaga andis positiivse kogemuse, tahaks järgmisel aastal muusikateema veel julgemalt ette võtta. Käigupealt sündis ka idee Joona-teemaline näidend lavastada, kuid päris valmis me näidendit seekord ei saanud. Ma arvan, et näidend on midagi sellist, mida tasub kindlasti järgmisel aastal uuesti proovida. Ja kui juba uuendustest rääkida, siis ei saa kindlasti tüdrukuid mainimata jätta. Just, laager kulmineerus pühapäeval sõpruskohtumisega poiste ja Valga tüdrukute vahel. Mõõtu võeti piibli tundmises, võrkpallis ja teatevõistluses.

Mida me siis täpsemalt tegime? Väga lühidalt nägi laager välja järgmine. Igal hommikul alustasime hommikuvõimlemise ja lühikese palvusega ning õhtud üritasime lõpetada lõkke ääres vaimulike vestluste ja palvega. Laagri pastoriks oli meil Veljo Lobjakas, kelle vastutada oli kogu vaimulik osa. Laagri jooksul lugesime koos läbi ka teemakohase Joona raamatu. Kõik toidu keetsime ise lõkkel. Tänu Juhan Tombule, kes oli muuhulgas ka laagri peakokk, oli meil toitlustamine täiesti uuel tasemel.

Laagri esimene päev, kolmapäev oli kohale jõudmiseks ja kogunemiseks. Tegime lõkkel õhtusöögi, tutvusime uute poistega ja seadsime end sisse. Neljapäeval külastasime Rõuge sepa talu, mis kujunes väga harivaks ürituseks. Kuulsime huvitavaid fakte ajaloost ja sepistamise algtõdedest, nägime peamisi sepistamise tehnikaid ning saime ise sepatööd proovida. Eriti tore oli see, et poisid said asjalike küsimuste eest sepalt kiita. Nimelt polevat see eriti tavaline, et sellises vanuses lapsed sepatöö vastu nii suurt huvi üles näitavad ja üle tunni kestnud teoreetilise osa kaasa mõelda suudavad.

Pealelõunane peamine atraktsioon oli kaatrisõit Tamula järvel. Pean tunnistama, et olin ise algul üsna skeptiline, et mis see kaatriga järvel tiirutamine ikka ära on, aga tegelikult kujunes sellest sõidust üks laagri meeleolukamaid ettevõtmisi üldse. Siinkohal tänud Jaan Laulule, kes leidis oma tihedas ajagraafikus aega meile lõbusõitu teha. Pealelõunasse mahtusid lisaks kaatrisõidule ka parve ehitamine Juhani eestvedamisel ning käsitöö, mida juhendas Marko Judanov. Tundus, et kõige popim oli sõrmuste valmistamine, aga ka mitu vibu tehti valmis.

Reede oli kahtlemata senise laagriajaloo vihmaseim päev. Helis Ust küsis enne laagrit teisipäeval Pereraadio intervjuus, et mis saab, kui kogu aeg peaks sadama? Ütlesin, et kui ikka kogu aeg sajab, siis läheb keeruliseks, ise aga samal ajal mõtlesin, et see pole lihtsalt võimalik, et kogu aeg sajab. Noh, õnneks kogu laagri aja ei sadanud, aga terve reedese päeva sadas küll ja kohe hommikust õhtuni, praktiliselt lakkamata. Reede nael oli suitsusaun ja seda loomulikult vihm ei seganud. Ennelõunasse planeeritud maastikumäng aga oleks peaaegu ära jäänud, lõpuks siiski midagi väga nuditud versioonis siiski toimus. Uskumatu küll, aga laagriplatsil toimuvat poiste tegutsemist vihm peaaegu et ei seganud. Mõne tugevama vihmahoo ajal tuli korraldusmeeskonnal ennast siiski proovile panna ja midagi improviseerida.

Laupäev oli selle eest väga ilus, võiks öelda, et lausa päikeseline. Ennelõuna pühendasime peamiselt muusikalisele tegevusele, mida juhendas Allan Jallai, sekka tuli ka natuke näidendi tegemist ja ujumist. Pealelõunal toimus jumalateenistus, kus tulid ettekandele õpitud lood ning Andres Ploompuu pidas meile lühikese õpetliku jutluse. Õhtuks kauplesid poisid taluperemehelt teise saunaõhtu välja, nii et õhtul jätkus saunatamine ja ujumine veel hoogsamalt kui eelmisel õhtul. Pühapäeva ennelõunal võõrustasime Valga tüdrukuid ja peale lõunasööki oligi laager järsku läbi. Vaatamata mõningasele torisemisele, et miks juba läbi, pakkisime siiski asjad ja sõitsime koju.

Kuidas edasi? Tahaks ikka veel mõned laagrid teha, kui Jumal jõudu annab. Tundub, et senised arengud, nagu vaimuliku osa kasvatamine, kaunite kunstide sissetoomine ja tüdrukute küllakutsumine õigustasid ennast. Järgmisel korral tahaksime muusikale ja näitlemisele veel rohkem rõhku panna ning kui vähegi võimalik, siis tuua sisse ka mingi hariva osa, mis käsitleks nt enesehinnangut, suhteid vms. Ja veel on südamel isade-poegade või ka meeste ja poiste omavaheline suhtlemine ja koostöö. Ma veel ei tea, kuidas, aga kuidagi peaks järgmises laagris just kontakti täiskasvanute ja laste vahel suurendama, seda nii kvantitatiivselt, kuid eriti just kvalitatiivselt. Üldse tahaksid korraldajad rohkem poisse laagris koos isade või vanaisadega näha. Järgmise laagri kuupäevad saavad tegelikult juba selle aasta lõpus paika ja püüame uue aasta alguses ka meelde tuletada, et kel vähegi huvi pojaga laagrisse tulla, saab oma puhkuse varakult planeerida.

Tänan kõiki osavõtjaid, eriti kõiki isasid, kes leidsid aega oma poegadega laagrisse tulla ja võtsid vaevaks ka võõraste poiste eest hoolitseda. Tänud Jaanus Aedlale külalislahkuse eest, loodan väga, et saame ka järgmisel aastal tema juures toreda laagri teha.


Marko
Üldiselt oli laager tore, ainult vihm segas reedese päeva ära. Seetõttu jäi poistel vibulaskmine ja odaviske võistlused ära. Selle eest aga sai mõnusas saunas palju rohkem käia, kui lootsime ja poisid said palju vees möllata. Mulle isiklikult meeldis sepa juures käik, sai ühteist huvitavat kõrva taha panna. Poistel tuli ka pühapäevane võrkpallimäng palju paremini välja, kui arvata oskasin. KINDLAST SOOVITAKS TULLA PROOVIMA! Võib meeldima hakata.

Carl Cristophver
Tulin laagrisse ootusega, et sõpru näha ja et me teeme jälle midagi põnevat. Leidsin uue sõbra, kes tuli poistelaagrisse ja õppisin jumalat lähemalt tundma. Kõige rohkem meeldis kaatrisõit, sepikoda ja saun.

Wiljar
Ma tulin laagrisse ootusega, et saaks nalja ja oleks lõbus. Õppisin sepikojas naelu tegema ning sain sõbraks uute poistega.
Kõige rohkem meeldis saun, võrkpall ja kaatriga sõit. Järgmiselt laagrilt pole midagi oodata, ma loodan et korraldajad üllatavad mind.

Mattias
Ma ootasin ilusaid ilmu. Sain sõbraks Markusega. Õppisin, et noored on tegusamad, kui ma arvasin. Kõige rohkem meeldis sepikoda, saun ja võrkpall. Järgmisel aastal ootaks rohkem tegevusi ja paremat ilma.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat