Euroopa tervisekonverentsist: "Tervenemine"

Avaldatud 2.5.2013, autor Andres Ploompuu

Oleme Prahas, kaunis kevades, ning istume juba mitmendat päeva hommikust õhtuni Euroopa tervisekonverentsil, kuhu on kokku tulnud arste, teadlasi, erineva tasandi juhte, pastoreid, nõustajaid, tervisetöötajaid jne. Külaliskõnelejaid ja spetsialiste on kokku kutsutud üle kogu maailma, kaasa arvatud Loma Linda Ülikoolist, Weimari Instituudist ning Adventkoguduse peakonverentsist, eesotsas president Ted Wilsoniga. Nagu ühelt tervisekonverentilt oodata võib, käsitletakse siin kõike, mis puudutab tervislikke eluviise, kus on ka loomulik rõhuasetus tervislikul toitumisel, mis väljendub näiteks selles, et hotelli restoranis pakutakse meile söögiks vaid parimat taimetoitu. Seminarid ja erinevad sõnavõtud kubisevad statistikast ning teadusuuringutele baseeruvatest faktidest, mis juhivad tähelepanu näiteks ka asjaolule, et taimetoitlust rangelt järgivad adventistid elavad reeglina kauem ning täisväärtuslikumat elu. Kõik see on huvitav, kuid nagu tõdevad ka korraldajad ise, pole selle konverentsi eesmärk sugugi vaid tervisliku toitumise või tervislike eluviiside propageerimine, vaid taotletakse palju enamat. Sellepärast kannab ka konverents pealkirja "tervenemine" (inglise keeles "healing").

Konverentsi avapäeval pidas Dr. Allan R. Handysides,  Seitsmenda Päeva Adventistide Peakonverentsi terviseosakonna president, unustamatu ettekande, kus ta küsis kuulajatelt: kas tervenemine ja ravimine on sünonüümid? Dr. Handysides selgitas seejärel, et ravi (ravimine) kui selline on "takistuse eemaldamine" selleks, et võiks algust saada tervenemine. Ta juhtis kuulajate tähelepanu sellele, et meie ei tervenda, me vaid aitame kõrvaldada takistusi selleks, et inimestes võiks algust saada tõeline tervenemine. Viimasest lähtuvalt tähendab see mõiste (tervenemine) palju rohkemat kui vaid füüsilisest haigusest taastumist ning hõlmab endas ka meie vaimset tervist, kogu meie olemust. Inimene võib haigusest või õnnetusest füüsiliselt taastunud olla, kuid vaimselt ja emotsionaalselt tema tervenemine võib alles alata. Tegelikult võib öelda, et kogu tervisekonverentsi eesmärk on juhtida tähelepanu sellele, et tervenemine ei hõlma endas vaid meie füüsilist tervist, vaid tõeliselt terve on inimene, kes on seda füüsiliselt, vaimselt, intellektuaalselt ja emotsionaalselt.

Täna hommikusel sessioonil istudes juhtus midagi väga liigutavat, mis aitab veelgi paremini illustreerida selle konverentsi ellukutsumise tegelikke põhjusi. Pärast mitmeid huvitavaid, kuid vägagi teoreetilise sisuga ettekandeid, kus räägiti adventkoguduse terviseprogrammidest, ülikoolidest ja haiglatest, probleemidest ja edusammudest ning kus ikka ja jälle jäi kõlama mõte, et just adventistid, tänu oma tervislikele eluviisidele ning toitumisele, elavad kauem, astus mikrofoni juurde üks noor naisterahvas, kes pani kogu rahva imestama, aplodeerima ning pisaraid pühkima. Pärast pikka ja väsitavat paneeldiskussiooni küsis see naine esinejate ning kõigi kuulajate käest (minu sõnadega lühidalt edasi andes): me räägime siin sellest, kuidas õige toitumise ning tervislike eluviisidega pikendada inimeste eluiga mõne aasta võrra, kuid Jeesus toitis 5000 meest leiva ja kalaga, keskendudes sellele, kuidas pikendada nende elu igaveseks. Kas meie esmane eesmärk ei peaks olema inimeste selline tervenemine, nagu taotles seda Jeesus, milles väljendus armastus ja mille eesmärk oli igavene elu?

Kui see noor neiu oli lõpetanud, kõlas saalis selline aplaus, mida ma nende päevade jooksul siin veel kuulnud ei olnud. Oli märgata esinejate kerget kohmetust, kuni võttis sõna paneeldiskussiooni juhtinud Viriato Ferreira, kes on Inter-Euroopa Divisjoni terviseosakonna direktor. Ta ütles lühidalt, kuid südamlikult ja entusiastlikult, et just sel eesmärgil on see tervisekonverents kokku tulnud ning poleks saanud tabavamalt edasi anda meie eesmärki, nagu väljendas seda see noor naine.

Kuigi pool konverentsist on veel ees, võib siiski juba siin kuuldu põhjal järeldada, et konverentsi eesmärk pole sugugi vaid tervislike eluviiside propageerimine, vaid selgesti tajutakse, et enamus tänastest tervisehädadest ja haigustest on põhjustatud mõtlemisest ja vaimse tervise häiretest, mis vajab ka meiepoolset tunduvalt suuremat tähelepanu, kui seni oleme lubanud endale uskuda. Kui räägitakse tervise ja tervenemise olulisusest, siis rõhutatakse Kristuse meetodit, mis arvestas inimese vaimsete ja füüsiliste vajadustega, kogu inimesega.

Euroopa tervisekonverents jätkub kuni 4. maini. Kindlasti on siit oodata veel palju sellist, mis väärib meie tähelepanu!

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat