George R. Knight kutsub kogudusejuhte tagasi koolipinki

Avaldatud 4.10.2016, allikas Adventist Review

Seitsmenda päeva adventistidest kogudusejuhid üle maailma istuvad taas koolipinki, kui peakonverentsi aastakoosoleku raames toimub LEAD-konverentsi kahepäevane koolitus. Kogudusejuhtide õpikuks on Andrewsi ülikooli kirjastuse viimane raamat, „Educating for Eternity” (Igaviku haridus), mille autor on George R. Knight.

Knight on sel nädalal algava aastakoosoleku üks kõnelejaid. Aastakoosolekul osaleb 500 kogudusejuhti ning igaüks neist saab oma eksemplari Knighti raamatust, mille pikem pealkiri on „Educating for Eternity: A Seventh-day Adventist Philosophy of Education”. Osalejatel on palutud enne koosolekut teatud peatükid ka läbi lugeda, et Knighti loenguteks valmistuda.

„Seitsmenda päeva adventistide haridus väärib olemasolu üksnes seetõttu, et ta on kristlik ja adventistlik,” ütles koguduse peakonverentsi haridusosakonna juht Lisa Beardsley-Hardy, kes on LEAD-konverentsi koordinaator. „Knighti raamat on elav, selge ja kaasav. See toob lugeja kohe aruteluteema peamõtte juurde.”

Raamatu kaheksa lühikest peatükki annavad ülevaate aluspõhimõtetest ja seejärel käsitlevad teemasid nagu „Õpilase loomus ja adventhariduse eesmärk”, „Adventõpetaja omadused”, „Kristlus ja õppekavade radikaalne ümberkujundamine” ja „Adventistliku hariduse konservatiivsed ning revolutsioonilised rollid”.

Knight õpetas Michiganis Andrewsi ülikoolis haridusfilosoofiat ja koguduse ajalugu 30 aastat. Ta on pea 90 raamatu autor. Nüüd, pensionipõlves, elab ta Oregoni osariigis ning on nõutud kõneleja, eriti adventistliku identiteedi teemal.

Knighti esimene raamat, mis ilmus 1977. aastal, oli samuti haridusfilosoofia teemaline. Sellest kujunes koguduses menuk ning seda trükitakse siiani,” ütles Andrewsi ülikooli kirjastuse direktor Roland Knott. „Nüüd, pea 40 aastat hiljem, kui tal on seljataga edukas kirjutajatee ka teistes kirjastustes, oleme rõõmsad, et dr Knight on oma algupärase teemaga meie juurde tagasi jõudnud. Selles raamatus on peegeldus eluaegsest mõttetegevusest, mida õigupoolest tähendab olla adventist, kui räägime sellest hariduse kontekstis. See on ergutav, inspireeriv ja ärgitav meeldetuletus sellest, mida tõsised adventistid peaksid oma koolidelt ja õpetajatelt nõudma.”

Adventkogudusel on üle 7800 kooli üle maailma, koole on pea igas riigis, alates algkoolist kuni doktorikraadi andvate ülikoolideni – kõige sellega on adventkogudusel suurim haridusvõrgustik protestantlike koguduste seas.

Knighti raamat on kohustuslik kirjandus kõigile koolide nõukoguliikmetele, õpetajatele, ametnikele ja pastoritele, ütles Põhja-Ameerika divisjoni haridusala asepresident Larry Lackmer. „Knight sedastab peenelt ja täpselt, et iga adventkool, -õpetaja ning koguduse kooli õppekava, mis ei ole eristatavalt adventistlik, on tänapäeva haridusmaastikul üleliigne.”

Raamatut „Education for Eternity: A Philosophy of Seventh-day Adventist Education” saab osta Adventist Book Centeri kaudu, aga ka suurematest e-poodidest ning otse kirjastusest Andrews University Press.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat