Usuvabaduse õhtusöögil sedastati, et valdkonnas on ärevad ajad

Avaldatud 4.5.2015, allikas Adventist News Network

Usuvabadust ei tohiks näha endastmõistatavusena – see oli Ameerika Ühendriikide senati usuvabaduse kaitsjate, saadikute ka kongressi esindajate iga-aastase kokkusaamise peasõnum. Usuvabaduse kaitsjate õhtusöök oli 29. aprillil Washington D.C.-s.

„Praegu on usuvabaduse vallas murettekitavad ajad, nii siin Ameerikas kui üle maailma,” ütles Utah' senaator Orrin Hatch (ülemisel pildil), kes oli õhtusöögi peakõneleja. Ta kirjeldas oma kõnes sotsiaalseid, poliitilisi ja legaalseid jõude, mis kujundavad ümber religioonivabadust, mis kunagi oli puutumatu alus teiste inimõiguste seas, ent mida nüüd loetakse „üheks õiguseks teiste seas”.

Hatch rääkis ka viimase aja religioossest vägivallast, mida on viljelenud sellised rühmitused nagu Boko Haram Nigeerias, ning usuvähemuste täbarast olukorras näiteks Tadžikistanis, Iraanis, Saudi Araabias, Hiinas ja paljudes teistes riikides.

Hatch keskendus ka Ameerika Ühendriikidele. Ta tsiteeris ülemkohtu otsuseid viimase aja seadusandlikust tegevusest ja ütles, et usuvabaduse teema muutub Ameerika poliitikute seas ja ühiskonnas üha lõhestavamaks teemaks.

Senaator pälvis kuulajate ovatsioonid, kui sõnas, et „usuvabadus on võõrandamatu õigus, mida ei taga mitte valitsus, vaid Jumal ise. Kui selle vabaduse hind on pidev valvsus, siis ükski teine vabadus ei ole seda hinda rohkem väärt.”

12 tundi pärast Hatchi kõnet avaldas Ühendriikide rahvusvahelise usuvabaduse komisjon (US Commission International Religious Freedom, USCIRF) sünge ülevaate usuvabadusest üle maailma. Dokument sedastab, et usuvabadust eiratakse 33 riigis, ja nimetab seda „humanitaarkriisiks, millele annavad tuld terrorismilained, hirmutamine ja vägivald”.

Elizabeth Cassidy, kes on USCIRFi poliitika- ja uuringuosakonna asejuht ja kes samuti osales usuvabaduse õhtusöögil, tõi esile, et usuvabadust kuritarvitavad „mitteriiklikud tegijad” nagu ISIS ja Boko Haram. Ta märkis ära ka põgenike voolu usukonfliktide eest. USCIRFi raportis on kirjas, et eelmisel aastal on usust tingitud vägivalla tõttu pidanud oma kodust põgenema 13 miljonit inimest – sellistest riikidest nagu Süüria, Kesk-Aafrika vabariik, Afganistan ja Birma.

Usuvabaduse õhtusöögi peakorraldajateks olid üleilmse adventkoguduse seadusandluse direktor jurist Dwayne Leslie ja Põhja-Ameerika Usuvabaduse Assotsiatsiooni peadirektor Melissa Reid.

Tänavune õhtusöök oli viimane, millel osaleb dr John Graz (alumisel pildil) kui Rahvusvahelise Usuvabaduse Assotsiatsiooni (IRLA) peasekretär, kuna ta plaanib sel aastal jääda pensionile. Mitmed sõnavõtjad avaldasid dr Grazile tunnustust tema aastatepikkuse kirgliku ja elegantse usuvabaduse kaitsmise töö eest. Ta on viimased 15 aastat teeninud nii IRLA peasekretäri kui üleilmse adventkoguduse avalikkussuhete ja usuvabaduse osakonna juhina.

Lühikeses ja emotsionaalses kõnes ütles Graz, et usub, et „kui näitame, et me armastame ja hindame usuvabadust, on see parim vastus usufanatismile ja sallimatusele”.  

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat