8 küsimust & vastust piiblikooli kohta

Avaldatud 16.9.2015, allikas Meie Aeg

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liit kutsub 2015/2016. õppeaastal kaheksa sessiooniga piibliõppekursusele. See on mõeldud koguduseliikmetele, kes soovivad täiendada oma teadmisi ja suurendada oma panust koguduse töös. Kui soovid arendada oma andeid ja kasvada vaimulikult, tule kord kuus piiblikooli! Oodatud on nii need, kes soovivad osaleda kõigil nädalalõppudel, aga julgesti võivad tulla ka need, kellele üks või teine teema eriti huvi pakub ja kes sooviksid kursustel osaleda üksikute nädalalõppude kaupa. Osalejate vanust ei küsita, nii et tulla võivad nii noored kui ka vanemad inimesed.

Küsimustele vastab Mervi Kalmus

#1 Kirjelda palun mõne mõttega, mis on piiblikool, miks ja kellele seda tarvis on?

Piiblikool on nädalavahetuste seminaride sari, mis on mõeldud kõigile koguduseliikmetele, kes tunnevad, et nad tahaksid hingamispäevakooli ja isikliku lugemisaja kõrval veel ühes teistega vaimulikel teemadel uusi teadmisi ja oskusi omandada. Milleks seda tarvis on? Ikka selleks, et me võiksime üheskoos kasvada ja areneda ja saada efektiivsemaks oma teenistus- ja misjonitöös, milleks Kõigevägevam meid on kutsunud.

#2 Koolile mõtlevad eeskätt noored inimesed. Kuidas julgustaksid/innustaksid piiblikoolis osalema ka neid, kel muud koolid juba aastakümneid tagasi seljataha jäänud?

Suur rõõm on olnud neist keskealistest või üle keskea inimestest, kes on huvi üles näidanud. Aga tõsi ta on, et nad on olnud oma otsuse tegemisel ebalevamad kui noored. Nii et ma tahan kasutada siinjuures võimalust, et neid innustada – see ei loe midagi, et viimasest õppimiskogemusest on omajagu aega möödas, tulge ikka ja rikastage meie koosolemisi oma elukogemusega. Mitte midagi kontimurdvat piiblikoolis ei ole. Kõik külalised, kes tulevad seminare pidama, saavad eesti keelde tõlgitud – keeleprobleemi ei ole. Nii et vanemad inimesed on ka oodatud ja teretulnud!

#3 Missugused tingimused peavad olema enne piiblikooli astumist täidetud?

Piiblikooli tulemise tingimuseks on valmidus õppida ja soov vaimulikult kasvada. Kõik. Rohkem tingimusi ei olegi.

#4 Kui ma olen piiblikooli lõpetanud, kas saan selle kohta tunnistuse?

Ikka saab. Neile, kes kõik kaheksa nädalalõppu kohal on, anname liidu poolt tunnistuse ka. Baptistid teevad samasugust piiblikooli ja neil on see lisaboonus, et kui kellelegi hakkavad vaimulikud teemad nii meeldima, et ta soovib minna edasi Kõrgemasse Usuteaduslikku Seminari, siis ta saab piiblikooli eest lausa ainepunkte. Olen sellest võimalusest rääkinud KUSi rektori Einike Pilliga ja kuigi ma ei julge praegu midagi lubada, võib juhtuda, et ka meie piiblikoolist edasi õppima minnes saab selle eest takkajärele akadeemilisi ainepunkte.

#5 Kas piiblikooli loengutel osalemine kohustab mind millekski?

Ei, piiblikoolis koduseid töid ega kohustusi ei anta. Nii et kuigi ma julgustan pärast detsembrikuist jutlustamise nädalalõppu kindlasti kõiki osalejaid õpitut praktikasse rakendama, jääb see alati inimese enda teha, kas ja kuivõrd ta ühte või teist teadmist koguduse töös kasutab.

#6 Septembri ja novembri loeng on väljaspool – Riias ja juhtimiskonverentsil. Mida peaksin enne registreerumist nende kohta teadma – osalemistasu, toitlustus, transpordikulu, ööbimisvõimalused...

Need kaks nädalalõppu on tõesti teistsugused. Novembris tuleb osta juhtimiskonverentsile pilet, sest see on tasuline üritus. Tegutsen selle nimel, et piiblikoolis osalejad saaksid selle pileti turuhinnast madalama hinnaga. Septembris Riiga sõites tuleb arvestada sõiduraha ja 5-eurose osalustasuga (osalustasu maksmine käib registreeri.advent.ee lehe kaudu). Lisaks on seal tarvis ööbida. Mis puutub öömajasse, siis sellega ma praegu tegelen ning saan täpsema info osalejatele välja saata nii pea, kui üksikasjad on selgunud. Üks variant on peatuda Riia kiriku juures, aga püüame leida ka alternatiivseid võimalusi, et inimesed saaksid vastavalt oma soovile ja vajadusele majutatud.

#7 Kas piiblikool maksab midagi?

Igal korral, kui tegemist on meie enda poolt korraldatava „sessiga”, siis küsime toiduraha, et nädalavahetusel kenasti söönuks saaksime. Väljaspool toimuvad nädalavahetused on seotud suuremate väljaminekutega, aga üldist osalustasu kui sellist ei ole.

#8 Sa ise alustasid doktorantuuri Hollandis. Mis sind õppimise juures võlub? Miks peaks inimene taotlema uusi teadmisi ja oskusi lisaks olemasolevatele?

Õppimisega on see lugu, et uusi teadmisi omandades lähevad lahti uksed sellistesse maailmadesse, millest enne aimugi ei olnud. Mida kauem sa õpid, seda rohkem sa mõistad, kui vähe sa tegelikult tead, ja seda suurem on soov veel sügavamale kaevuda. Nii et akadeemia on üks imetabane maailm. Ma ei oska oma elu sellest eraldi ette kujutadagi. Doktorantuuri aga minnakse juba ka selle perspektiiviga, et ühel päeval saaks kõike õpitut ja kogetut teistele edasi anda. Nii et ühest küljest kannustabki mind soov veel rohkem oluliste teemadega süvitsi minna ja teisest küljest unistus seda tulevikus noorematele edasi anda. 

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat