Poola adventkirikutest on saanud põgenike varjupaigad

Avaldatud 7.3.2022, allikas TEDNews

Seitsmenda päeva adventistide kirikutest Poolas on saanud Ukraina põgenike varjupaigad. ADRA Poola haru teeb koostööd kohalike koguduste ja paljude vabatahtlikega, et Ukraina põgenikke abistada.

„On väga ilus seda kogudust ja nende tööd siin jälgida,“ ütles Trans-Euroopa divisjoni (TED) noortejuht Dejan Stojkovic, kes käis Poolas külas Rzeszówi  ja Przemysli koguduses. „Tulla piirilt siia tagasi ning veeta ühine hingamispäev koos vabatahtlike ja sõja eest põgenenud inimestega on väga eriline,“ märkis ta.

Poola uniooni noortejuht Marek Micyk oli samuti sellest solidaarsusekogemusest liigutatud (pildil on Dejan ja Marek Ukraina-Poola piiril). „Mulle meeldib see pilt, mida me siin loome. Näha, kuidas ka selle katastroofi keskel on meil igal pool perekond. Need inimesed, kes praegu tulevad, on meile praegu veel võõrad, aga me teame seda, et me oleme üks perekond ja see perekond muutub üha suuremaks.“

Mõlemad kogudusejuhid kutsuvad koguduseliikmeid üles jätkuvale palvele ja humanitaarabiga toetamisele. „Pärast sõja puhkemist Ukrainas on see juba teine hingamispäev ja me oleme tänulikud vabatahtlike eest ning me palvetame, et me saaksime tuua valgust neisse maailma paikadesse, kus me oleme,“ sõnas Stojkovic.

Michael Peach tuli ADRA meeskonda päikeselisest Austraaliast. Öösel, kui ta aitas inimesi Ukraina piiril, kohtus ta vanema prouaga, kes tema südant liigutas: „Kui me seal piiril külmas seisime, tuli minu ja mu kolleegi juurde üks vanem proua, kes astus minu kolleegi juurde, kallistas teda ja ütles, pisar silmil, aitäh. Me ei olnud midagi teinud, aga me olime esimesed sõbralikud näid, keda ta tüki aja tagant näinud oli,“ rääkis Peach.

„Poola rahvas on sõna otseses mõttes avanud naaberriigist Ukrainast põgenevatele inimestele oma kodu,“ ütles Peach. „Keskööl on õues viis kraadi külma ja tuhanded naised, lapsed ja koduloomad ületavad piiri ning on silmitsi ebakindlusega. Mõnda ootavad sugulased, aga enamus peab minema vastuvõtukeskustesse, kus nad viiakse kokku mõne Poola perekonnaga.

Hinnanguliselt elab Poolas kuni kaks miljonit ukrainlast, kellest paljud on põgenenud 2014. aastal, kui Venemaa annekteeris Krimmi poolsaare ja Ida-Ukrainas puhkes sõda. Nüüdse laine ajal on Poolasse tulnud juba üle poole miljoni inimese. Meie kõigi palve on, et peagi saabuks rahu.

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat