Usu prioriteedid 1. PÄEV – VÄHEM ON ROHKEM

Avaldatud 10.1.2024

“Vaadake siis hoolega, kuidas te elate: mitte nagu arutud, vaid nagu targad, kasutades aega õigesti, sest päevad on kurjad.“ (Efeslastele 5:15, 16)

Kas rohkem on ikka rohkem?

Meie elu on tuubil täis nii paljusid asju, mida me tahame omada. Ühiskonnas, mida juhib meeletu tarbimishimu ja turundus, on meid kerge peibutada uskuma, et mida rohkem meil on, seda õnnelikumad oleme. Meid ümbritsevate ahvatlevate reklaamide tõttu soovime ekslikult kõike saada. Mõnikord laiendame seda mõtlemist isegi meie tööle Jumala heaks. Me tahame teenida Jumalat, kuid samal ajal ei taha me jääda ilma millestki muust, mis meie teele satub. Ja nii püüame meeleheitlikult kokku viia oma soovi teenida Jumalat lõputu püüdlusega üha rohkemate ja rohkemate asjade järele. Sellega satume pideva tegutsemise keerisesse. Pidevalt kiirustades petame end uskuma, et saame järgida Jumalat ilma, et laseksime lahti kõigest muust, mis võistleb meie tähelepanu pärast. Kui rakendame seda valearusaama ka kõndimisele koos Jumalaga, siis olemegi petetud.

Valmisolek lahti lasta

Me ei saa kõike saada – me ei saa omada nii maailma ja selle ahvatlevaid naudinguid kui ka Jumala õnnistusi. Seda loota oleks saatuslik viga. Tarbimismentaliteet nakatab meie mõtlemist ja avaldab meie vaimulikule elule katastroofilist mõju. Meil ei saa olla Jumal lisaks kõigele muule, nagu kirss tordil, ilma et me sihipäraselt teeksime Temale ruumi oma hõivatud elu saginas. Me peame kõigepealt olema valmis elama vähemaga, et kogeda neid õnnistusi, mis on väärt rohkem. Me peame lahti laskma asjadest, mis ei lase meil kogeda Jumala kohalolu ning mis kulutavad ära meie füüsilise, vaimse ja vaimuliku jõu. Kui me püüame žongleerida tiheda ajakavaga ja üha suurema kiirusega, kui meie ülesannete nimekiri aina pikemaks ja pikemaks venib, leiame end kiiresti nii füüsiliselt kui ka vaimselt sügavalt kurnatuna.

Ela vähemaga

Kas su elu virr-varr takistab sul elada täielikult Jumalale? Täistuubitud elu jätab vähe ruumi universumi Loojale. Me peame mõistma, et vähem on rohkem. Me ei saa kogeda rohkem vaimulikke õnnistusi, rohkem palveaega, ei midagi enamat oma vaimulikus elus, kui me püüame seda lisada niigi täis taldrikule. Selline ülekuhjamine viib ainult suurema tühjuse tekkimiseni. Selle asemel peame tegema tahtliku otsuse elada sihipäraselt vähemaga, et saaksime nautida rohkem seda, mis läheb korda Jumalale. Vähem on rohkem!

Palvetagem üheskoos.

Palveaeg (30–45 minutit)

Kõigil palvegruppidel on erinev viis, kuidas koos palvetada. Julgustame teid veetma järgmised 30–45 minutit ühises palves, ükskõik millisel viisil Püha Vaim teid juhatab. Julgustame tegema lühikesi vestluspalveid (1–3 lauset). See võimaldab rohkematel inimestel mitu korda palvetada. Allpool on toodud mõned näited Pühakirjaga teemapõhiselt palvetamiseks. Te võite palvetada ka teiste kirjakohtadega ja lisada oma palveajale ka teisi teemasid. Vaata ideid palveks juhendi ja ülemaailmse koguduse palvesoovide alt.

Jumala Sõnaga palvetamine – Efeslastele 5:15, 16
 “Vaadake siis hoolega, kuidas te elate: mitte nagu arutud, vaid nagu targad, kasutades aega õigesti, sest päevad on kurjad.“

"Vaadake siis hoolega, kuidas te elate, mitte nagu arutud, vaid nagu targad…"

Jumal, otsime, katkised nagu me oleme, Sinu armu ja hoolitsust. Oleme täitnud oma elu liiga paljude tegevustega ja hõivanud end liigselt. Me vajame reformatsiooni, puhastamist, tõeliselt oluliste asjade ümberprioriseerimist. Õpeta meile, mida tähendab elada vähemaga, et saaksime keskenduda sellele, mis on kõige tähtsam. Me soovime olla targad ülalt tulevast tarkusest. Juhata meid, me palume. Aamen.

"… kasutades aega õigesti…”

Armas Jeesus, Sul on alati täiuslik ajastus ja Sa tead, mida tuleb igal ajal öelda ja teha. Tänan Sind Sinu täiusliku teenimise eest selles maailmas. Palun õpeta meile, kuidas me saame oma aega Sinu jaoks kõige paremini kasutada, eriti viimaste päevade kontekstis. Näita meile, kus me oma aega raiskame, ja anna meile võit nende asjade üle, mis meie elus liiga palju ruumi võtavad. Aamen.

"… sest päevad on kurjad."

Jumal, me mõistame, et maailm on väga varsti lõppemas. Selle märgid on kõikjal meie ümber. Ometi haarab meid mõnikord meie hõivatus või saame petetud nii, et me unustame, et oleme igaviku äärel. Juhi meid täielikule pühendumisele Sinule ja teenimistööle, mis Sul meie jaoks individuaalselt on plaanitud. Kalibreeri meie elu ümber, et see oleks kooskõlas Sinu tahtega. Aamen.

 

Veel ettepanekuid palveks.

Tänu ja kiitus: Tänage konkreetsete õnnistuste eest ja kiitke Jumalat Tema headuse eest.

Tunnistus: Võtke paar minutit aega isiklikuks ülestunnistamiseks ja tänage Jumalat Tema andestuse eest.

Juhtimine: Paluge Jumalalt tarkust käesolevate väljakutsete jaoks ja otsuste tegemiseks.

Kogudus: Palvetage piirkondlike ja maailmakiriku vajaduste eest (vt eraldi lehte palvesoovide kohta).

Kohalikud palved: Palvetage oma koguduse liikmete, perekonna ja naabrite praeguste vajaduste eest.

Kuulamine ja vastus: Võtke aega, et kuulata Jumala häält ja vastata sellele ülistuse või lauluga.

Jaga Facebookis
Lingid
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat