Peakonverentsi aastakoosolek 2023. Peasekretäri aruanne

Avaldatud 10.10.2023, allikas Adventist Review

Neil päevil on USAs Marylandis koguduse peakorteris käimas peakonverentsi (PK) aastakoosolek, kus osalevad kogudusejuhid üle maailma. Tegu on olulisema koosolekuga iga viie aasta järel toimuva PK töökoosoleku kõrval.


Jumal on kutsunud seitsmenda päeva adventistide koguduse enneolematute muutuste, väljakutsete ja võimaluste aega, ütles PK peasekretär Erton Köhler oma aruandes.

„Muutused ei ole meile uued," ütles Köhler oma sõnumis sadadele PK nõukogu liikmetele. „Kuid tänased muutused on teistsugused – need on kiired ja mõjusad." Ta lisas: „Me ei tohi muutusi karta, kuid need võivad sundida meid lahkuma oma mugavustsoonist, olema ärkvel ja kasutama kõiki meie ressursse ning parimaid algatusi, et jagada maailmale meie piibellikku lootuse sõnumit."

Köhler kutsus kogudust üles julgelt jätkama Püha Vaimu väes ja misjonile suunatud tegevusega. „Misjoni ümberfokuseerimine on üks meie prioriteetidest, et muutuva ajaga kohaneda," rõhutas ta, viidates koguduse algatusele, mille eesmärk on suunata ümber nii jõupingutused kui ka rahalised vahendid, et jõuda inimesteni Jeesuse nimel, eriti keerulistes piirkondades. „Mission Refocus“ ei tähenda ainult misjonäride saatmist ja integratsiooni, selgitas Köhler, vaid ka seda, et „kohandada, kuidas me teeme misjonitööd, et jõuda inimesteni, kes seisavad silmitsi sügavate muutustega".   

Köhler teatas, et algatuse tulemused hakkavad juba ilmnema. „Pärast paari kuu pikkust palvetamist, arutelu ja hindamist on paljud meie organisatsioonid ja institutsioonid koostanud plaane, et võtta vastu ja saata misjonäre mõnda keerulisse kohta," ütles ta. „On muljetavaldav näha, kuidas erinevad organisatsioonid ja institutsioonid mõtlevad oma geograafilistest piiridest kaugemale ja tegid jõupingutusi, et olla osa ülemaailmsest algatusest."

Köhler loetles mõningaid pakilisi vajadusi, millega adventkogudus oma missiooni täitmisel silmitsi seisab. Ta mainis COVID-19 pandeemia tagajärgi, mis on mõjutanud koguduse elu, ja käimasolevaid sõdu, mis on häirinud tarneahelat isegi arenenud riikides, suurendanud ülemaailmset poliitilist ebastabiilsust ja tõstnud hüppeliselt põgenike arvu.

Samal ajal elame enneolematus keskkonnakriisis, ütles Köhler, mis on mõjutanud iga koguduse tööd. Sellega on seotud maailmamajandus. Sotsiaalsete väljakutsete hulka kuulub ka „mina-mina-mina-põlvkonna" esiletõus. See koosneb digikodanikest, kes on „emotsionaalselt nõrgad, kuid kes samal ajal kaitsevad innukalt õiglust ning püüavad elada mõtestatud elu," ütles Köhler. „Inimesed määratlevad ise, mis on nende jaoks õige – oma käitumisreeglid."

Teine väljakutse on seotud ühiskonna arusaamaga inimese seksuaalsusest, ütles Köhler, ning sotsiaalse polariseerumise ja küünilisusega igasuguse autoriteedi, sealhulgas kogudusejuhtide suhtes. Ta mainis ka tehnoloogiast tulenevaid väljakutseid, sealhulgas sotsiaalmeedia ja viimasel ajal ka tehisintellekti mõju.

Lõpetuseks ütles Köhler, et misjonimuutused mõjutavad maailma, kuna riigid, mis on vähemalt sada aastat misjonäre saatnud, on vähendanud oma ülemaailmset misjonimõju ja uued riigid – Brasiilia, Lõuna-Korea, Filipiinid ja teised – on astunud esile, saates välja misjonäre.

Köhler rõhutas, et väljakutse on näha neid globaalseid muutusi ja väljakutseid kui võimalust misjonitööks. Iga muutuse või uue algatuse alusena vajavad adventistide juhid ja liikmed Püha Vaimu juhtimist. „Mida keerulisem on globaalne olukord, seda rohkem on vaja Püha Vaimu," ütles ta. „Me vajame Issanda tarkust rohkem kui kunagi varem."

Mis puudutab koguduse rahalisi investeeringuid misjonisse, siis „kui Jumal saadab rohkem, siis investeerigem rohkem, eriti hästi kavandatud misjonialgatustesse", ütles Köhler. „Halvim, mis Jumala kogudusega juhtuda võib, on see, et kui Issand tuleb, leiab Ta kogu selle lisaraha, mille Ta saatis misjonitöö tegemiseks, pankades intressi teenimas ja mitte põllul kasutatuna."

Köhler rõhutas ka meie identiteedi hoidmise tähtsust. „Kogudused, mis kaotavad oma identiteedi ja autentsuse, kaotavad ka oma asjakohasuse," tuletas ta juhtidele meelde. „Identiteet ei ole kaup."

Selles kontekstis on parim viis läheneda tänasele põlvkonnale, rõhutades meie piibellikku sõnumit lootusest, ütles Köhler. „Lootusetu maailm otsib lootusrikast kogudust, ... mis pakub inimestele paremat elu Jeesuses ja uut elu Tema Sõna järgi."

„Meil on olemas kõik, mida vajame, et edasi liikuda," ütles Köhler. Praeguse reaalsuse taustal „saab igaüks teha midagi, et keskenduda misjonile ja aidata meil tohutute ülemaailmsete väljakutsetega toime tulla. Seepärast ei ole misjoni ümberfokuseerimine mitte lihtsalt prioriteet, vaid üha kiireloomulisem prioriteet," ütles ta. „Edendagem Jumala juhitud muutusi. Edendagem Piiblil põhinevaid muutusi. See on see, mida me nimetame „Mission Refocus'eks“."

Jaga Facebookis
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat