Loma Linda haiglas õnnestus esimene luuüdi siirdamise operatsioon täiskasvanule

Avaldatud 18.1.2018, allikas Adventist News Network

Pildil: Decoud ja Kamal neli nädalat pärast siirdamist

Esimene luuüdi siirdamise operatsioon on edukalt Loma Linda Ülikooli haiglas (LLU) lõpule jõudnud. Patsient Merlin Decoud, pärit Moreno Valleyst, sai õnnestunud siirdamise osaliseks 7. detsembril 2017. “Igal sammul poleks osanud soovida paremaid inimesi enda ümber,” ütleb Decoud. “Vähk on hirmus kogemus läbi elada, kuid kogemus Loma Lindas on olnud tore.

Decoud, kes muidu on tugeva tervisega, polnudki varem enne 2017. aasta juulit haiglas käinud. Ta oli ühel õhtul teel töölt koju, kui tundis seljas sellist valu, mille sarnast polnud kunagi varem tundnud. “Haarasin kõrvalolevast puust kinni, et pikali ei kukuks,” meenutab ta.

LLU erakorralise meditsiini osakonnas tehtud MRI uuring näitas, et tal on selgroomurd ja kasvaja - tal oli multiipel müeloom ehk hulgimüeloom -  ja vajas luuüdi siirdamist.

LLU vähiravi keskus alustas täiskasvanute luuüdi siirdamise võimaluse pakkumist novembris ja see on ainuke seda teenust pakkuv meditsiinikeskus Inland Empire regioonis (piirkond Ameerikas).

Luuüdi siirdamise programmi raames pakutakse LLU vähiravi keskuses autoloogsete tüvirakkude siirdamist, mis tähendab, et kasutatakse patsiendi enda vere tüvirakke asendamaks vigast luuüdi.

Programmi eestvedaja Omar Kamal ütles, et tüvirakkude siirdamise eesmärgiks on see, et patsiendid saaksid suuremas koguses vähivastast keemiaravi ning seejärel päästa luuüdi tagastades organismi oma tüvirakud.

Tüvriakud on noored rakud, mis kasvavad luuüdis ning erinevad vereraku tüübid saavad sealt alguse.

Esiteks tüvirakud kogutakse, seejärel töödeldakse ning säilitatakse kuniks nad pärast kõrgedoosilist keemiaravi patsiendile läbi tsentraalveenikateetri tagasi antakse. Tüvirakud leiavad läbi vereringe tee luuüdisse, kuhu püsima jäävad ja selle taastavad.

Vererakud taastuvad tavaliselt kolme kuni nelja nädala jooksul. Patsient viibib taastumise ajal haiglas. Pärast siirdamist majutatakse patsient haigla lähedale, et oleks võimalik jälgida  tema tervist, kutsudes patsient sagedastele kordusvisiitidele.

Kamali sõnul õnnestus see progamm ainult tänu pühendunud meeskonnale. “Selline tulemus on võimalik ainult tänu ühistele pingutustele mitme osakonna vahel.”

Elurõõmus Decoud külastas hiljuti oma abikaasa Tonriega Vähiravi osakonda ning sai veenisisest vedelikravi, mis on tavaline siirdamisjärgne protseduur. “Ma tunnen ennast väga hästi,” ütles ta. “Tänan iga päev Jumalat Loma Linda eest. Nad päästsid minu elu.”

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat