“Tervislikke hõrgutisi” innustab kasutama seemneid

Avaldatud 3.12.2021

Peagi saabub trükist Rakvere adventkoguduse 2022. aasta kalender “Tervislikke hõrgutisi”, mis sisaldab seekord koguni 14 retsepti. Kalendri läbiv teema on seekord seemned.

Kalendri koostaja ja kujundaja Helis Rosin tõdes, et seemnetega rikastatud retseptide valikut toetas mitu asjaolu. “Esiteks ilmnes aasta alguses Rakvere adventkoguduse kokaklubi läbiviijaid küsitledes, et väga suurt kokkupuudet neil seemneid sisaldavate toitudega ei ole. Samas on olemas nii palju erinevaid seemneid, mille positiivne mõju tervisele on teaduslikult tõestatud. Teisalt alati me ei teadvustagi, et tarbime seemneid, kui sööme näiteks teraviljatoite või granaatõuna,” selgitas ta.

“Enne käesoleva kalendri koostamist olid minu köögis püsivalt kasutuses päevalille-, seesami-, lina-, mooni-, ja kõrvitsaseemned ning köömned ja kardemon, ometi on söödavaid seemneid palju rohkem. Tekkis soov avastada uute seemnete abil ka uusi maitsenüansse ja rikastada toidulauda. Võin kinnitada, et nii juhtuski,” tõdes Helis.

“Üks põnevatest avastustest sel suvel toimus minu peenramaal. Nimelt kui seni olin kasutanud värskeid tillilehti toitude maitsestamiseks, siis seekord läksid suve lõpupoole käiku ka valminud tilliseemned. Tuleb tunnistada, et need on kartulitoitudes vähemalt sama head või isegi paremad kui tillilehed.

Teiseks suureks lemmikuks said aniisiseemned, mis sobivad jahvatatult suurepäraselt näiteks õunatoitudesse. Samuti annavad aniisiseemned ka teesegule meeldiva maitsenüansi. Külmetushooajal on hea teada, et aniis aitab tugevdada ka immuunsust,” tõi ta näiteid seemnetest, mida on samuti kalendri retseptides kasutatud.

2022. aasta retseptikalender sisaldab ka lootuseteemalisi tsitaate Piiblist, samuti riiklikke tähtpäevi ja pühasid, reedeseid päikeseloojanguid ning pakub põnevaid fakte seemnete kohta.

“Seemnetoite tarbides tasub hoida mõõdukust. Ühte sorti seemnete soovituslik päevane kogus on 1–2 supilusikatäit, millest organism saab piisava koguse mineraalaineid, ensüüme ja vitamiine. Võimalusel tasuks seemneid enne tarvitamist vees leotada, nii nagu kaunviljugi, ja seejärel soovi korral madalal temperatuuril (kuni 65 kraadi) kuivatada,” võttis Helis seemnete eripära kokku ja lisas, et kevadel tasub proovida seemneid ka mulda külvata. “Siis saab suvel taimede ilu nautida ja lastele on hea näidata, missugused taimed seemnetest kasvavad.”

Kalendris olevaid retsepte jagasid Heli Ust, Malle Eigi, Ülle Kalmus ja Helis Rosin. Toidustilistika ja fotod tegi Vello Kaasen.

Kalender maksab 3 eurot ja seda saab osta Rakvere adventkoguduse kirjandusletist, samuti helistades telefoninumbrile 5818 2578 või kirjutades silvia.kirsch@advent.ee.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat